- 13 Şubat 2013 Çarşamba 15:40

UZMANLARDAN İLETİŞİM PROBLEMİ AÇIKLAMASI

A
A
A
UZMANLARDAN İLETİŞİM PROBLEMİ AÇIKLAMASI

Batman Bölge Devlet Hastanesi`nde görevli psikiyatri uzmanı Dr. Yunus Emre Sönmez, çiftler arasındaki şiddet ve kavganın iletişim kopukluğundan kaynaklandığını, çiftlerin kaliteli bir ilişki sürdürebilmeleri için iletişim problemlerini ortadan kaldırmaları gerektiğini söyledi.
Öfkenin mutlaka önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Yunus Emre Sönmez, ikili ilişkilerde karşılıklı ilişkilerde karşıdakiyle daha kaliteli bir iletişim sağlayabilmek için mutlaka şiddetin ve öfkenin ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Önemli oranda görünen şeyin çiftlerin birbirleriyle olan iletişimlerinde sorun olduğu ve genel olarak ne beklediklerini karşıdakinden ne beklediklerini ifade edemediklerini belirten Dr.Yunus Emre Sönmez, karşıdakinin kendilerini anlamalarını beklemenin yanlış bir yaklaşım olduğunu vurguladı. Genel olarak bölgenin sorunu olarak görülen öfke ve şiddetin bölgeye özgü bir şey olmadığını, bütün ülkede rastlanılan bir durum olduğunu ancak bu bölgede biraz daha ön planda olduğu ifade eden Dr. Yunus Emre Sönmez, "Çiftler, ilişkide nasıl bir yol izlenmesini karşıdakiyle, eşiyle, partneriyle bunu açık bir şekilde konuşuyor olabilmesine rağmen ilişkinin geliştirilmesinden genel olarak bahsedilebilir. Genelde yapılan şu birbirlerine kendilerini anlatmadan ne beklediklerini söylemeden anlaşılmayı bekliyorlar. Bu çok doğru bir yaklaşım değil. Öfkenin mutlaka önlenmesi gerekir ikili ilişkilerde karşılıklı ilişkilerde karşıdakiyle daha kaliteli bir iletişim sağlayabilmek için mutlaka şiddetin ve öfkenin ortadan kaldırılması gerekir. Bununla ilgili son zamanlarda çok ciddi bir duyarlılık olmuştu. Ama yeterli düzeyde değil henüz. Çok fazla şiddete uğrayan kadınlar bu önemli bir problem evlilikler ve ilişkiler açısından bunun mutlaka önüne geçilmesi gerekiyor. Şiddet her zaman çok bozucu özelliği olan bir şey öfke karşıdaki kişinin kendisine zarar verir" dedi.
Çiftlerin geçmişte yaptıkları hataları çok fazla konuşuyor olmalarının sorun oluşturduğunu dile getiren Dr. Sönmez, "Evlilikte sınırlar çok belli. Genelde evliliklerin beraber yaşayan çiftlerin ailelerinin de bu beraberliğe bir müdahalesi oluyor. Bu sınırlar net değil özellikle bu bölgede bunun ortadan kaldırılması önemlidir. Ben artık evlendim kendi başıma bir bireyim kendi ailem var sınırını mutlaka çizmek gerekiyor ki gelin kaynana ve erkek ile kadının ailesi ile arasındaki ilişkilerde sorunlar azaltıla bilsin. Bunun dışında evliliği veya beraberliği yaşamın tek amacı olarak görmemek gerekir. Bireyin kendi yaşamı, kendi hobileri, kendi arkadaşları kendine özgü bir yaşam tarzı mutlaka olması gerekiyor. Bu evliliği bozan beraberliği bozan bir şey değil daha kaliteli bir beraberlik sağlayan bir şeydir her zaman. Bu açıdan mutlaka insanların kendi hobileri ile çevresi ile ilgilenebiliyor, beraber vakit geçirmenin dışında kendi ilgi alanlarını oluşturabiliyorlar ilişkinin kalitesini artıran bir şeydir" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir