EKONOMİ - 15 Ocak 2012 Pazar 10:06

OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDEN 2012 HEDEFİ: 22 MİLYAR DOLAR İHRACAT

A
A
A
OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDEN 2012 HEDEFİ: 22 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya, otomotiv endüstrisinin 2012 yılında bir milyon 200 bin adet araç üretimi ve 22 milyar dolarlık ihracat gerçekleştireceğini öngördü.
Kaya, Türk otomotiv yan sanayine Rusya, Hindistan gibi birçok ülkeden yatırım için davetler geldiğini de hatırlatarak kalite ve güven unsuru yarattıklarını, yerli otomobil markası için de buna güvenerek yüzde 80’ine talip olduklarını vurguladı.
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), üyelerine 2012’den umutlu olduğunu ve stratejilerini buna göre kurgulamalarını istedi. Üyeleriyle bir araya gelen ve 2011 yılının değerlendirilmesi ile 2012 yılının öngörülerini paylaşan TAYSAD Başkanı Celal Kaya, bu yıl bir milyon 200 bin adet araç üretimi ve 22 milyar dolarlık ihracat beklediklerini söyledi. Yerli otomobil markasının arkasında da dernek olarak durduklarını aktaran Kaya, "TAYSAD, tedarik sanayi olarak bütün bir yatırımı destekleyecek
üretim yapısını organize etmeye ve arzusuna sahiptir. Biz yerli otomobil markamızın yüzde 80’ine talibiz. Parçalarını geliştirir, dizaynını yaparız. Kendimize güveniyoruz" dedi.
Otomotiv endüstrisinin adeta görünmeyen kahramanları olan yan sanayi yöneticileri, TAYSAD’ın organize ettiği üye toplantısında bir araya gelerek son ekonomik gelişmelerle birlikte dünyadaki otomotiv endüstrisinin gelişimiyle ilgili bilgilendirildiler. TAYSAD Başkanı Celal Kaya, üyelere 2011 yılının başında koydukları hedeflerin yüzde 99’unu doğru tahmin ettiklerinin altını çizerek, bu dönemde bir milyon 260 bin adet araç üretildiğini, 20.3 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, adetsel olarak da 801 bin
112 adet aracın dış satışının gerçekleştiğini söyledi.
Kaya, ihracattaki başarılarının her geçen dönem arttığını hatırlatarak, toplam otomotiv endüstrisinin ihracatının yüzde 44’ünün yan sanayi tarafından yapıldığını vurguladı. Hedeflerinin önümüzdeki dönemlerde bu payı yüzde 50 seviyesine çıkarmak olduğunu aktaran Kaya, iç pazardaki rekor satış rakamı olan 910 bin adetlik satışın 545 bininin ithal araçlardan olduğunu hatırlatarak, "Umarım ithal araçta önümüzdeki dönemlerde başka artış olmaz" temennisinde bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Piyasa değeri 1 milyon 850 lira gümrük kaçacağı ürün ele geçirildi: 8 gözaltı Konya’da polis ekiplerinin düzenlediği operasyonlar çerçevesinde piyasa değeri 1 milyon 850 lira olduğu belirlenen gümrük kaçağı ürün ve haksız kazanç ile elde edilen 176 bin 245 lira paraya el konuldu. Kaçakçılık olayı ile ilgili 8 şüpheli, tefecilik olayı ile ilgili 2 şüpheli ve aranması bulunan 3 şüpheli ile birlikte 13 şüpheli gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, Konya Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, Konya merkezde bulunan bazı iş yeri, ikamet ve araçlara operasyon düzenledi. Gerçekleştirilen operasyonlarda 7 bin 360 paket gümrük kaçağı sigara, 233 bin adet boş makaron, 481 adet elektronik sigara likiti, 31 adet cep telefonu, 242 adet elektronik sigara, 521 adet elektronik sigara yedek parçası, 130 adet TAPDK bandrolü, 100 kilogram tütün, 1 adet sigara dolum makinesi ele geçirildi. 8 şüpheli hakkında adli işlem başlatılırken ele geçirilen ürünlerin piyasa değerinin 1 milyon 850 bin lira olduğu belirlendi. Tefecilik yaptığı belirlenen 2 şüpheli gözaltına alındı KOM ekipleri tefecilik yaparak haksız kazanç elde ettiği belirlenen 2 şüphelinin iş yerlerine operasyon düzenledi. İş yerlerinde tefecilikten elde edildiği değerlendirilen 176 bin 245 TL nakit, tefecilik suçunda kullanıldığı belirlenen 1 adet pos cihazı ve 30 adet kredi kartı ele geçirildi. 2 şüpheli gözaltına alınarak haklarında adli işlem başlatıldı. Aranan 3 şahıs yakalandı KOM Şube Müdürlüğü ekiplerinin hakkında yakalama kararı olan şahıslara yönelik yürüttüğü çalışmalarda "Vergi Usul Kanunu’na muhalefet" suçundan 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası olan Ü.Ş. ve aynı suçtan 4 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan H.S. ile "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak" suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası olan A.B. yakalanarak cezaevine teslim edildi.