Ergenekon Davası'nın bugün görülen duruşmasında tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün avukatı ve kızı, müdahil avukatlarının her konuda sanıklara soru yöneltmemesini talep etti. Tutuklu sanıklardan Ümit Sayın, mahkemeye daha önce verdiği dilekçenin Hayrettin Ertekin tarafından kendisine dikte ettirilerek psikolojik baskı altında yazdırıldığını öne sürerek, dilekçenin kendisine geri verilmesini talep ederken, Hayrettin Ertekin Ümit Sayın'ın iddialarının hayal ürünü olduğunu iddia etti.
Duruşmada savunmasına devam eden emekli yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk, "İddianamede Danıştay saldırısının ardından Muzaffer Tekin'in kendisini bıçakladığı ve bu olayı kamuoyu yaratmak için benim basına verdiğim iddiası çok acımasız bir ifade. Bu ifadeyi bu şekilde yazanın savcı olduğunu düşünüyoruz. Ancak olmayabilir de. Çünkü öyle bir kuşku var içimizde. Harp Okulu'nda ast üst ilişkisi yoktur. Orada ağabey ilişkisi vardır. Olaylar bu hale gelince tabii ki ar damarımız çatlamamış, bu işlere de çok alışık olmadığımız için Muzaffer Tekin kendisini ifade etmek adına ailesi ve basına verilmesi için iki not hazırlamıştı. Bunlar bendeydi. Tutuklu sanıklardan Halil Behiç Gürcihan'a, babasının asker olmasından dolayı sempati duyuyordum. Ondan dolayı Gürcihan'a, kendisini ifade edebilmesi için Muzaffer Tekin ile röportaj yapmasını istedim. Burada TSK'ya zarar verilmek isteniyor. 1984 yılından itibaren her yıl ortalama 100 bin kişi terörle mücadele konusunda eğitim alıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan 20-45 yaş arası 2.5, 3 milyon kişi terörle konusunda eğitimlidir" dedi.
Daha sonra Öztürk'ün avukatı Yaşar Ağsu söz aldı. Ağsu savunmasını yaparken Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, savunmasının uzun sürecek olmasından dolayı kendisinden yarın devam etmesini istedi. Duruşmada daha sonra taleplere geçildi.
Yarınki duruşmada ifadesine geçilmesi beklenen tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün avukatı ve kızı Zeynep Küçük, söz alarak müdahil avukatlarının her konuda sanıklara soru yöneltmemesini talep etti. Küçük, müdahil avukatlarının sadece müdahillik konusunda soru sormasını isteyerek, mahkemenin daha önce verdiği müdahil avukatların dava dosyasındaki tüm konulardan soru sorabilme kararından vazgeçilmesini talep etti.
Talepler sırasında söz alan gazeteci Vedat Yenerer'in avukatı Vural Ergül, Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ile Mehmet Eymür'ün 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren kaç kez telefonda görüştüklerinin tespit edilmesini talep etti. Ergül ayrıca Zekeriya Öz ile Adalet Bakanı'nın yakın korumalarının birbirileri ile görüşmelerinin olup olmadığının tespit edilmesini istedi.
Tutuklu sanıklardan Doçent Doktor Ümit Sayın ise, söz alarak mahkemeye daha önce verdiği dilekçenin geçerli sayılmamasını ve kendisine verilmesini talep etti. Sayın, "O dilekçe bana Hayrettin Ertekin tarafından dikte ettirilerek yazdırıldı. Psikolojik baskı altında yazdığım o dilekçeyi mahkemenin yok sayarak tarafıma vermesini talep ediyorum" dedi.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Şengün, "Doçentsiniz. Nasıl psikolojik baskı altına alındınız?" diye sordu. Sayın ise, "Bazı tespitler vardı. İçeriğine girmek istemiyorum" diye yanıt verdi.
Daha sonra söz alan Hayrettin Ertekin ise, Sayın'ın ifadelerinin hayal ürünü olduğunu öne sürdü. Sayın ile aynı koğuşta sadece 7 gün kaldığını ifade eden Ertekin, "O dilekçe Sayın tarafından yazıldı. Koğuşta başka arkadaşlar da vardı. Sayın koğuştaki tek hukukçu olmamdan ötürü bana okudu. Ben de "eğer bu dilekçeyi mahkemeye gönderirsen seni asarlar" diye uyardım. Çünkü dilekçede çok ağır küfürler vardı" diye konuştu.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Şengün, "Dilekçenin yazıldığı tarihte aynı koğuşta mıydınız" diye sorunca Ertekin, önce "hatırlamıyorum" dedi, daha sonra ise "aynı koğuşta kaldığım arkadaşlar o tarihte orda olduğumu söylüyor" diye yanıt verdi.
Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların taleplerinin yarın değerlendireceğini belirterek davayı saat 09.30'a erteledi.
Yarınki duruşmada, tutuklu sanıklardan emekli Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk'ün avukatı Yaşar Ağasu'nun savunmasına kalındığı yerden devam edilecek. Ağasu'nun savunmasını tamamlanmasının ardından Öztürk'ün çapraz sorgusuna geçilecek. Öztürk'ün çarpraz sorgusunun tamamlanması durumunda tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün savunmasına geçilmesi bekleniyor.
YUSUF MELİKOĞLU - İSTANBUL