Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, bal süsü verilmiş mısır şurubunun insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, ``Sahte bal yapımında kullanılan mısır şurubu üretimi mümkünse yasaklanmalı veya denetim altına alınmalı`` dedi.
Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, arıcıların son günlerde Türkiye gündeminde yer alan sahte bal konusundan sıkıntılı olduğunu söyledi. Özellikle bal süsü verilmiş mısır şurubuyla yapılan ürünlerin insan sağlığına büyük zarar verdiğini savunan Altın, Aydınlı arı üreticilerinin bu konuda son derece hassas olduğunu ve sağlıklı ballar ürettiklerini ifade ederek, ``Sahte bal konusu bugünün değil, yılların problemi. Gerçek bal üreticileri arılarına kesinlikle glikoz vermez. Çünkü glikozun arıya da zarar veriyor. Gerçek bal tüketenler, sahte balı damak tadı ile de fark edebilir. Ancak biz yinede vatandaşımıza bildikleri kişilerden bal almalarını tavsiye ediyoruz. Bugün bal fiyatı 17 ile 25 TL arasında değişmesi gerekiyor ama fiyat tek başına sahte bal ile gerçek balı ayırt etmede belirleyici olamaz`` diye konuştu.
Sahte bal yapan kişilerin önüne geçilmesi gerektiğini savunan Altın, bal esansı olarak kullanılan esansın eğer yurt dışından geliyorsa ithalatının yasaklanması gerektiğini kaydetti. Bal şurubu adı altında raflarda bulunan, özellikle otel mutfaklarında vatandaşa sunulan maddenin bal olmadığını bildiren Altın, ``Bal Şurubu diye bir şey olmaz. Bal baldır. Bu konuda denetimler sıkılaştırılmalı ve bu bal denilen şeylerin denetlenmesi gerekir. `Mısır şurubundan yapılan bal vücudumuzda, karaciğerde, damarlarda kalıntılar, şeker hastalıkları ve bunun gibi birçok hastalık yapıyor. Peki, sahte bal ile gerçek balın nasıl ayırt edeceğiz? Hakiki balı ışığa tuttuğumuz zaman pusludur, ama mısır balından yapılan ise ışıl ışıldır. Karşıdaki nesneyi görebiliriz. Hakiki balı hayatının bir devresinde yiyen kişi mısır şurubundan elde edilen o tatlı şeyi yediği zaman hemen bunun farkına varır. Gerçek bal insanın her zaman azında tatlı bir tat bırakır sahte bal ise bir süre sonra insanın ağzında yavan bir tat meydana getirir, ağzımız kurur. Bunların belirlenmesi karbon 13 metodu dediğimiz, laboratuardaki tahlil metodu ile kolaylıkla belirlenebilir`` şeklinde konuştu.