POLİTİKA - 14 Şubat 2013 Perşembe 12:40

BAKAN YAZICI: ``CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI`NI HİÇBİR ZAMAN KAPATMADIK``

A
A
A
BAKAN YAZICI: ``CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI`NI HİÇBİR ZAMAN KAPATMADIK``

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bombalı saldırının yaşandığı Cilvegözü Sınır Kapısı`nın hiçbir zaman kapatılmadığını belirterek, ana muhalefetin ``˜kapı kapalıydı, araç nasıl girdi?` şeklindeki eleştirilerinin dayanaksız olduğunu söyledi.
Bakan Hayati Yazıcı, Çırağan Sarayı`nda katıldığı programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bombalı saldırının yaşandığı Cilvegözü Sınır Kapısı ile ilgili bir soru üzerine Yazıcı, ``Sabahleyin bölge müdürümle tekrar görüştüm. Cilvegözü`nde gümrük hizmetlerini daha önce planladığımız çerçevede bazı kısıtlamalar getirmiştik. Cilvegözü`nün karşı kapısı olan Babel Hava Gümrük Kapısı, Suriye`de Özgür Suriye Ordusu denilen kesimin yönetiminde. Onlarla görüşmeler yapılıyor. Onlar da hazır olduklarını ifade etmeleri halinde, karşı kapıda giriş çıkışların sağlanmasının temin edilmesi halinde bombalamadan önce olduğu gibi oradaki aktivite devam edecek. Biz hazır durumdayız, görüşmeler devam ediyor`` diye konuştu.
Cilvegözü Sınır Kapısı`nın hiçbir zaman kapatılmadığını dile getiren Bakan Yazıcı, ``Bizim kapı açık ama biz yol verdiğimiz zaman karşıya da çıkış olması lazım. Orada sınırlı ölçüde faaliyetler yürütülüyor. Biz hiçbir zaman kapıyı kapatmadık. Ana muhalefet partisi genel başkanı ``˜Kapı kapalıydı, nasıl oldu?` diye bir soru yöneltiyor. Biz Suriye ile olan kapılarımızın hiçbirini kapamış değiliz`` dedi.
Suriye`de yaşanan iç karmaşa nedeniyle güvenlik önlemleri çerçevesinde sınır kapılarındaki giriş çıkışı yeni bir düzene bağladıklarını ifade eden Bakan Yazıcı, ``Bu kapsamda Cilvegözü Gümrük Kapısı var. Cilvegözü Gümrük Kapısı`ndan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çıkışı, Türkiye plakalı araçlarının çıkışıyla alakalı gümrük hizmeti vermiyoruz, bunları durdurduk. Ama Suriye`den Türkiye`ye gelecek Suriye plakalı araçlar, Suriye vatandaşları ve üçüncü dünya ülkesi vatandaşların Türkiye`ye girişi de pasaport, kimlik kontrolleri yapmak suretiyle gümrük hizmetlerini sürdürüyoruz. Bu hiçbir zaman kesintiye uğramadı. Dolayısıyla ``˜Kapı kapalıydı, araç nasıl girdi?` şeklindeki soru bu anlamda dayanaksız bir soru haline geliyor. Gümrük işlemleri rutin olarak bu çerçevede sürdürülüyor. Beklentimiz inşallah Babel Hava Gümrük Kapısı`nda, Türkiye`de ticareti o arada bölgede sürdürmeye imkan sağlayacak şekilde giriş çıkışlar sağlanır`` şeklinde konuştu.
Bakan Yazıcı, bir basın mensubunun, ``Ekstra bir önlem alınacak mı?`` sorusu üzerine ise sınır kapısında önlemlerin olduğunu belirterek, ``Zaten önlemler var. Kapılar herkesin istediği gibi girdiği, çıktığı, boş bırakılmış bir alan değil. Böyle bir şey yok ortada. Oradan giren çıkan bütün işlemler kayıt altındadır. Nitekim patlamayı yaptığı söylenen kişilerden bir tanesi de pasaportunu göstermek suretiyle Türkiye`ye giriş yapmış ve işlemler böylece sürdürülmüştür`` şeklinde karşılık verdi. Yazıcı şunları söyledi:
``Orada hiç güvenlik yok anlamına gelmez. Orada öyle bir olay yaşadık. Ara bir bölge var. Ara bölgenin güvenlik hizmetlerini yürüten jandarmadır. Ama gümrüklü sahada gümrük muhafaza ekipleri yürütüyor. Oraya takviyeli bir araç gönderdik. Bomba konusunda uzmanlaşmış eğitimli köpeğimiz var iki tane, belki birini de oraya kaydırırız.``
Bir basın mensubunun, ``Bu önlemler daha önce alınamaz mıydı?`` sorusu üzerine ise Yazıcı, ``Daha önce önlem alınmamıştı, şimdi alınıyor diye bir şey yok. Siz önlemler alırsınız, faaliyetlerinizi sürdürürsünüz ama onu aşan bir eylem olursa önlemlerinizi yükseltirsiniz`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Türkiye, Gazze’nin yaralarını sarıyor Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, İsrail’in zulmü altındaki Filistin ve Gazze halkına 18 tır yardım malzemesi ulaştırdı. İçerisinde gıda, giyim, ısınma, hijyen ve temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu yardım tırları, Mısır üzerinden Filistin ve Gazze halkına ulaştırıldı. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, dünyanın dört bir yanına olduğu gibi zalim İsrail’in bombardımanı ve zulmü altında zor günler geçiren Filistin ve Gazze halkının da yardımına koştu. Dernek, aylardır İsrail bombardımanı altında zor günler geçiren Gazze halkına toplam 18 tır gıda kolisi, sağlık desteği, ilaç yardımı, temizlik ve hijyen paketi gibi pek çok acil yardım malzemelerinden oluşan yardım malzemesi ulaştırdı. Dernek, bayram çalışmaları kapsamında ise 3 Nisan 2024 tarihinde yeni bir yardım konvoyunu Gazzeli mazlumlara ulaştıracak. “Bu sıkıntılar bitinceye kadar ve zafere erişinceye kadar Gazze’ye desteğimiz devam edecek" Zor günler geçiren Gazze halkına destek olmaya devam edeceklerini ifade eden ve yapılan yardımlarla ilgili bilgi veren Dernek Başkanı Mustafa Bulut, "Gazze’ye yardım çalışmaları kapsamında 10 Şubat’ta Mısır’da hazırladığımız 8 tırdan oluşan iyilik konvoyunu Gazzeli kardeşlerimize gönderdik. Hazırladığımız yardımlar Refah sınır kapısından geçerek Gazzeli kardeşlerimize ulaştırıldı. İçerisinde çadır, portatif tuvalet ve banyo, gıda kolisi, un ve muhtelif yardımlar bulunan tırlarımız Gazze’ye ulaştı. Ramazan çalışmaları kapsamında da 21 Mart’ta yine Mısır’da hazırladığımız 10 tırdan oluşan iyilik konvoyunu yine Gazzeli kardeşlerimize gönderdik. Bu tırların içerisinde de gıda, beslenme ve un gibi temel gıda malzemeleri bulunuyordu. Önümüzdeki 3 Nisan’da da yine Mısır’a giderek bayram için hazırlamış olduğumuz iyilik konvoyunu refah sınır kapısı üzerinden Gazze’ye sevk ederek kardeşlerimize ulaştıracağız. Gazzeli kardeşlerimiz bir taraftan İsrail’in bombalarıyla öldürülürken, katledilirken bir taraftan da açlığa mahkûm ediliyor. Biz kardeşlerimizle olan dayanışmamızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Gazzeli kardeşlerimizin bu sıkıntıları bitinceye kadar ve bir zafere erişinceye kadar bizim Gazze’ye olan desteğimiz devam edecek. Bu vesileyle halkımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. Şu mübarek Ramazan günlerinde Gazze’ye olan desteğinizi ve dayanışmanızı ve duanızı arttırarak devam ettirin" ifadelerini kullandı.